Linneskjorta

Inte bara en sommarskjorta

Linneskjortan var för 200 år sedan finskjortan, de var långa i liv och ärm och ett mått var att man skulle kunna föra ihop bak- & framstycke i grenen, då hade skjortan rätt längd, annars hade skräddaren snålat in på tyget. Den långa ärmen med dubbel manchett justerades med ärmhållare framförallt vid kontors arbete då man inte ville lägga manschetten i bläcket.

Linneskjortan är idag synonymt med sommarskjortor, ledig och sval men också elegant. För den inbitne är det den perfekta skjortan året om framförallt om man bär en ull eller cashmeretröja ovanpå skjortan, eftersom linets egenskaper gör att man alltid känner sig sval och fräsch.

Skjortan ska gärna prydas med äkta pärlemoknappar för att nå sin fulländning.

Linet kom ofta från nord Irland , Belfast som vid den här tidpunkten kallades för Lineneapolis och det fanns hundratals linneväverier som gjorde fantastiska vävar  av det högväxta spånadslinet.

Löskragar och lösmanchetter var producerade av mycket fint och tätslaget lin, och det sades att om man inte betalade tvätten i tid stärkte de kragen så mycket att det likt en kniv skar in i huden. Den höga frackkragen kallades ofta för fadersmördaren och måste ha varit näst intill omöjlig att bära,.

517
_DSC0381.jpg
coats[1]
1395308888143.cached

En tidlös garderob

Trots sin enkla konstruktion har linnekostymen alltid haft sin självklara plats i var gentlemans garderob och inte sällan har man beskådat kungligheter och kända personer stoltsera i sina kostymer som t.ex. Theodor Roosevelt vid sin inspektions av Panamakanalen 1910 då han lät sig fotograferas i sin vita linnekostym och Panamahatt eller som Mark Twain som efter att han börjat använda linnekostym sällan sågs i annat på sommaren.

Exemplen och personerna är många som tagit linnekostymen till sitt hjärta och ständigt triumferar när de bär detta eleganta och romantiska plagg. 

Om du blir en av de lyckliga som upptäcker linnekostymerna från oss, törs vi utlova många glada tillfällen och stunder

Följ oss