Panamahatten

Jakten på den perfekta hatten

Panamahatten användes ursprungligen som solskydd av arbetarna, grävarna av Panamakanalen. När guldruschens lycksökare och andra resenärer såg dessa hattar började de bli allt populärare. Efter världsutställningen i Paris 1889 där Panama och Ecuador delade monter gav man ut ett stort antal gratis hattar som ledde till att Panamahatten fick sitt stora genombrott i Europa och världen.

Snart började både kungligheter och kända personer använda dem. I början på 1900-talet var de omåttligt populära och hattproduktionen hade vuxit till att bli Ecuadors största exportprodukt. På 1920-talet kunde man knappt visa sig på franska Rivieran om man inte hade en äkta panamahatt. Hatten har dock aldrig tillverkats i Panaman utan har alltid tillverkats i Ecuador. Namnet Panamahatt kommer från att den skeppades via Panamanäset.

Äventyret börjar 

Vi lovar att leverera en hatt utöver det vanliga, tillverkad med rättvisa villkor. För att skaffa oss kunskap om tillverkningsprocessen har vi under en tid levt med indianerna, skördat toquilla, berett fibern och även varit med på marknaderna där strået säljs till hattillverkarna. Under många år letade vi efter de absolut bästa ”Vävarna”. Det var en fantastisk skattjakt och just när man trott sig hitta den finaste hatten fick man höra talas om någon som gjort än ännu finare ”super fino”. Tillsist hittade vi en familj som gör de absolut finaste stråhattarna i världen, i en liten dammig by vid Ecuadors kust. Vi har engagerat oss i flera familjer som vi kontrakterat för hattproduktion, kort sagt har vi bra koll på var våra hattar tillverkas och av vem. 

Så går det till

Hatten tillverkas av en kusin till palmväxterna som heter Tquilla, den växer nästan bara i Ecuadors kustregioner och är ett mycket flexibelt strå. Beredningen av strået är ganska likt beredningen av lin, man skär av skotten innan de öppnat sig och utgår från färgen som roten har. Indianerna ser då om fiberna är tillräckligt mogen och har rätt ton för att skördas. Efter det inleds en lång process av beredning, kokning, blekning och sortering innan man kan sälja fibern vidare till de indianer som tillverkar hattarna.

Det är ca 150 arbetsmoment på en äkta Panamahatt och det kan ta allt från några dagar till flera år att färdigställa en hatt. De flesta hattarna tillverkas i Anderna i regionen Azuay, man brukar säga att det tillverkas 1 hatt på 1000 vid kusten jämfört med tillverkarna i Anderna. 

De hattar som ligger oss närmst om hjärtat kallas för Montecristi hattar, eftersom de tillverkas och säljs i byar runtomkring staden Montecristi i Manabi, Ecuador. Det var till staden på berget köpare kom för att göra sina hattaffärer, vilket än idag förekommer men inte alls i samma omfattning. Nuförtiden är det mest turister som söker sig dit för att köpa sig en äkta Montecristihatt.

Hur vet jag att det är en äkta Montecristi ”super fino” hatt? 

Vid kusten används en annan teknik än de som flätar hattar i Anderna, vid kusten har man en sorts väv/flät teknik där man genom inslagsfibrer kan styra hattens storlek och bredd på brättet. Vid tillverkning i Anderna måste indianerna redan från början bestämma sig för hur stor och bred hatten ska bli och därefter välja ut tillräckligt långa fibrer.

Genom ett enkelt tumgrepp på hattens krona går det att avgöra  om hatten kommer från kusten eller Anderna. Hattarna vid kusten är helt stumma om man försöker dra isär fibrerna lite, medans hattarna från Anderna har en mycket större flexibilitet och rör sig lätt i sina flätade linjer. När man sedan bestämmer vilken grad hatten har, hur många fibrer som rymmes på en inch (2,54 cm) så räknar man på 2-4 punkter på övre delen av hattens krona. Om man hatten på alla punkterna har fler är 40 fibrer per inch så är det en äkta ”super fino hatt” från Montecristi. För att bedömma slutpriset på konstverket vägs slutligen också linjernas jämnhet och fibrernas färg in.

Det finns idag endast 4-6 personer i Ecuador som kan tillverka dessa original. När vi kontrakterade den yngsta sonen i familjen så arbetade han med en extremt fin hatt i nästan ett helt år. När han hade färdigställt hatten mätte vi upp den till Grad 56, alltså 56 fibrer på en inch, detta var en kvalitet som ingen av hattillverkarna i Cuenca, Azuay någonsin sett tidigare. Men natten innan hatten skulle levereras åt en liten larv ett hål i hatten, knappt synligt men detta gjorde att hatten sjönk oerhört i pris. Vi hade redan betalat hatten under det gågna året och som alltid skulle vävaren nu få sin bonus eftersom vi hade en kund som ville köpa hatten. Men efter att ha meddelat kunden, som var en hattagent i USA hoppade han av affären. Nästkommande dag ringde det från museet i Quito, de hade hört talas om den extremt fina hatten och ville köpa den trots maskhålet, så slutet gott allting gott… I USA kan en ”Super fino” hatt betinga ett pris upp till 80 000 USD!

Sant eller falskt?

Det finns många skrönor om dessa hattar ett exempel är att man ska kunna rulla ihop dem och dra dem genom sin vigselring, vilket faktiskt skulle kunna vara möjligt.

Sant! Men frågan är om man vill utsätta sin dyrgrip för ett sådant test om man betalat mer än 40 000 kr.

En del hävdar att man ska kunna vända hatten upp och ner och sedan fylla den med vatten och att den då ska hålla tätt.

Falskt! Detta är kanske den dummast av skrönorna…

Så tar du hand om din hatt

Resa med hatten

Man kan rulla ihop flera av hattmodellerna vilket ofta kännetecknar en äkta Panamahatt. Tänk på att bara förvara hatten ihoprullad vid själva resetillfället, helst i en tub eller ask för att sedan omedelbart vid ankomst veckla ut hatten igen och låta den återta sin form igen.

Om den blir utsatt för fukt

Vi brukar påpeka att hattarna är solhattar och inte regnhattar vilket gör det enkelt, vid regn, skydda hatten och försök låta den torka plant på ett bord, gärna med lite papper eller dylikt i skullen för att hålla formen. Det kan även fungera om du tappat hatten i havet!

Fläckar

Fläckar kan oftast tas bort genom att dutta lite med maskeringstejp på fläcken om inte det fungerar kan man med lätt fuktad trasa torka av hatten försiktigt. 

Vid svåra fläckar kan man även ta till lite fet tvål och ljummet vatten men endast på fläckarna, tvätta aldrig hela hatten eftersom det i stort sett är omöjligt att återskapa hattens form.

Mycket kärlek

Glöm inte bort att din hatt behöver bli lite tummad och berest för att få den där extra patinan som gör att det är just din hatt och ingen annans.

Dessutom  är hattarna är det bästa solskyddet du kan ha, något som allt fler människor upptäckt och därför investerat i en äkta Panama.