Linnekostym

Bärarens Plagg

Gaardhagen & Kanaljen är en unik kollektion av herrkläder som produceras av oss själva av tyger i 100% lin från några av Europas återstående linneväverier.

Som världens första kända textil var linet flitigt använt i klädes plagg, inredning och svepningar till de gamla faraonerna. Materialets beredning är tidsödande och svårt vilket gör att linnetygerna alltid varit kostsamma. Man kan ofta läsa i vår heliga skrift Bibeln att gudarna ofta bar plagg av finaste lin.

Historiskt sett sydde man kostymerna i linnetyger som var något tyngre och täta vilket gav plaggen ett självfall och därmed slapp de hårda veck som ofta kännetecknar en linnekostym av sämre kvalitet. Vi arbetar uteslutande med tyger i 100% lin som har de egenskaper som nämnts ovan.

Vår idé är att skapa plagg som du ska kunna ”leva” i, inte behöva vara rädd för fläckar och slitage, alla våra plagg går därför att tvättas i maskin på skongång upp till 40 grader, gärna med en kort centrifugering, vilket underlättar för strykning och pressning som alltid ska göras på lätt fuktiga kläder då man enkelt kan sträcka ut och pressa linfibern.

Linnekostymen har alltid varit förknippad med sommar och sol för oss här i Europa, vilket inte är en tillfällighet. 

Linet kan ta upp mycket fukt utan att kännas blöt och andas på ett sätt som gör att även de hetaste dagarna då man blir väldigt varm, kan känna sig sval och behaglig i sina linnekläder. 

Nästan alla våra linnekostymer är tillverkade efter historiska förlagor från det tidiga 1900-talet. Precis som originalen är kavajerna ofodrade med bandade kanter på insidan för att få ett så svalt och formbart plagg som möjligt.

Till skillnad från många andra kostymer och plagg syddes ofta linnekostymen av sömmerskor av gamla stuvbitar och mjölsäckar, som vid denna tid var tillverkade i finvävt lin av högsta kvalitet.

Originalkostymerna var ofta lappade, lagade, utsläppta och intagna, vilket vittnar om att bäraren verkligen använt sin linnekostym under många år och vid många tillfällen man kan verkligen se att de varit favoritplagg som man aldrig ville skilja sig ifrån.

Alla kavajer och kostymer blir med tiden ”bärarens plagg” de formas efter kroppens rörelsemönster och blir på så sätt helt unika. Ofta kan man inte ens se att två herrar bär samma originalmodell, något som vi på Gaardhagen & Kanaljen tycker är väldigt trevligt och elegant.

517
_DSC0381.jpg
coats[1]
1395308888143.cached

En tidlös garderob

Trots sin enkla konstruktion har linnekostymen alltid haft sin självklara plats i var gentlemans garderob och inte sällan har man beskådat kungligheter och kända personer stoltsera i sina kostymer som t.ex. Theodor Roosevelt vid sin inspektions av Panamakanalen 1910 då han lät sig fotograferas i sin vita linnekostym och Panamahatt eller som Mark Twain som efter att han börjat använda linnekostym sällan sågs i annat på sommaren.

Exemplen och personerna är många som tagit linnekostymen till sitt hjärta och ständigt triumferar när de bär detta eleganta och romantiska plagg. 

Om du blir en av de lyckliga som upptäcker linnekostymerna från oss, törs vi utlova många glada tillfällen och stunder